Białko roślinne kontra zwierzęce

Jedyny taki okulista w Poznaniu zaprasza

Wszyscy wiemy, że bardzo ważnym składnikiem, który powinien być stale obecny w naszej diecie, jest białko. Bez niego nie ma mowy o tym, aby nasze żywienie miało charakter zbilansowany. Ważnym czynnikiem jest przyswajalność białka, które jest pożywne i przyczynia się do właściwego stanu naszej masy mięśniowej.

Dobrze przyswajane przez organizm jest zarówno białko pochodzenia zwierzęcego, jak i to roślinne. Z badań jednoznacznie wynika, że można oprzeć swoją dietę na białku jednego rodzaju, nie przyjmując drugiego. To jeden z ważnych argumentów przemawiających na rzecz diety wegetariańskiej oraz wegańskiej, ponieważ jest ona bogata w białko roślinne.

www.comid.pl

Jego znakomitym źródłem są chociażby rośliny strączkowe, które zapewniają uczucie sytości, jednak ich wadą jest to, iż mogą być ciężkostrawne. Dlatego w diecie wegańskiej tak duże znaczenie mają przyprawy naturalne, wśród których nie brakuje wspomagających procesy trawienne. Pewne jest to, że możemy swobodnie korzystać z białka roślinnego, zastępując nim zwierzęce.